Kleuren zijn overal. Ze bepalen ons humeur.  Als de lente weer in het land is, zie je in de natuur een explosie van kleur verschijnen. Natuurlijk heel veel groen, maar ook geel, roze, rood en blauw!
De nationale feestlkeur van Nederland is oranje. Persoonlijk vind ik oranje een hele mooie kleur, bijzonder warm en flamboyant, een kleur die je vrolijk maakt, die er uit springt!

Wie een beetje creatief is met verf, weet dat oranje een secundaire kleur is die je maakt door geel en rood te mengen. Zo bepaal je ook de intensiteit van oranje, wat meer naar het gele of toch dieper naar rood. Oranje zit precies tussen geel en rood in. Rood dat al een beetje naar oranje neigt, noemen we vermiljoenrood, een prachtige naam afkomstig van het rood-oranje pigment. Dit pigment was favoriet bij 16e eeuwse schilders als Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens.

Volgens de kleurensymboliek staat oranje voor energie, vitaliteit, seksuele kracht, motivatie, blijdschap, optimisme en creativiteit. Door de combinatie van rood en geel verbindt oranje het lichamelijke (rood) en het emotionele (geel). De vrolijke mengkleur staat ook voor stimulering van het brein en de eetlust. Oranje trekt de aandacht en straalt enthousiasme uit. Niet voor niets dus dat Nederland oranje kleurt op Koningsdag en tijdens internationale sportwedstrijden.

Al deze positieve en vrolijke eigenschappen maken dat oranje als kleur ook heel goed in ons interieur kan passen. En toch zie je het niet vaak. Misschien omdat we dan meteen worden herinnerd aan de jaren 60. Toen was oranje in combinatie met bruin niet weg te denken uit onze keukens en woonkamers. Dat stijltje hoeft voor mij ook niet meer.

Toch zijn oranje accenten heel goed te combineren met grijs, beige, zwart, groen en aqua. En ga je niet meteen voor een oranje bank of muur, probeer dan kussens, een aantal vazen, een schilderij of een deurstopper in die kleur! Je zult zien dat het de omgeving helemaal ophaalt en voor een lach op je gezicht zorgt!

Orange makes you happy!
 

© 2016 - 2024 www.deurstoppy.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel